Отделения

Урология в МБАЛ Медлайн Клиник

Лечение на цистит

Циститът (cystitis) е възпалително заболяване на лигавицата на пикочния мехур, което може да засегне и другите слоеве на мехурната стена. То е доста разпространено и е по-често у жените. За възникване на цистита благоприятстват много фактори: охлаждане на организма, задържането на урина в пикочния мехур, запек, преумора, катетеризация, бременност, климакс и други. Когато циститът е последица от друго заболяване (аденом на простатната жлеза, тумори и камъни в мехура), той се нарича вторичен цистит.

Признаци за цистит

  • чести позиви за уриниране
  • болки при уриниране (както денем, така и нощем)
  • наличие на кръв и бактерии в урината, която с течение на времето става мътна
  • понякога е съпътстван и от повишена телесна температура

Циститът бива - инфекциозен (на бактериална, вирусна, гъбична основа) и неинфекциозен (радиационен, лекарствен). В зависимост от протичането се различават остър и хроничен цистит.

Острият първичен цистит протича с рязко изразени признаци, но преминава за 5-7 дни, дори без лечение. Острият цистит може да се развие нагоре по уретерите към бъбреците или надолу по уретрата. Той възниква вследствие на проникването на микроорганизми в пикочния мехур.

Лечението на острия цистит се провежда с постелен режим, течнокашава диета, обилно пиене на затоплени течности, топли водни процедури. По показание се прилагат антибиотици, химиотерапевтици, спазмолитици и болкоуспокояващи средства. При положителна посявка от урината лечението е антибиотично, като други лечебни мероприятия са пиенето на билкови чайове, както и почивка от поне 10 дена. Ако заболяването не изчезне до 15 – 20 дена е наложително да се направи детайлно урологично изследване.

Хроничният цистит се образува като резултат на неправилно излекуван остър цистит или в резултат на друго предшестващо заболяване, което е довело да него (аденом на простатната жлеза, туберкулоза и т.н). Усложненията на хроничния цистит са: фиброзиране и намаляване обема на мехура, пробив на стената на мехура и други. Този цистит може да протече с месеци, обикновено до отстраняване на основното заболяване, което го е причинило.

Лечението на хроничния цистит зависи от причината за неговото възникване. Именно затова лечението се състои главно в отстраняване на причинилите го заболявания.

Профилактиката на цистита се състои в поддържане на висока лична хигиена, предпазване от простуда, отстраняване на запека, извършване на катетеризация само при строго показание, отстраняване на заболявания и болестни състояния, които причиняват вторичен цистит (простатен аденом, тумори и камъни в мехура и други).

 

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Интернет страница от БЛГР