Отделения

Урология в МБАЛ Медлайн Клиник

Разбиване на камъни в пикочо-половата система (ППС)

Камъните, образувани в инфектирана среда, са около 10% от всички бъбречни камъни. Те са съставени главно от магнезиево-амониев сулфат и калциев фосфат и се образуват винаги при наличие на инфекция в пикочно половата система (ППС). Някои бактерии правят урината алкална (основна) като разграждат вещвствата поддържащи естествената и киселинност. Инфекциозните камъни могат да възникнат единствено в такава алкална среда, затова тяхното основно лечение е насочено срещу инфекцията. Те стават големи и са разклонени подобно на еленови рога, като понякога могат да заемат цялото свободно пространство в бъбрека. Докато има инфекциозен камък в бъбрека, инфекцията не може да бъде елиминирана напълно. Дори и след оперативно отстраняване или литотрипсия, ако в ППС остане фрагмент от камъка, инфекцията ще се повтори. Ако камъкът не бъде елиминиран, може да причини бъбречна недостатъчност при до 30% от пациентите.

Лечението на камъните е комплексно и често изисква оперативна намеса. Прилагането на антибиотици, ефикасни срещу причинителя на инфекцията, е от първостепенно значение. При лечение на камъните в ППС, образувани в инфектирана среда, трябва да се нормализира рН на урината и да се усили ефекта на антибиотика. Приемането на голямо количество течности, които подкисляват урината, също е от голяма полза.

При нас, в Болница Медлайн, пациентите вече се лекуват с ултрамодерен универсален лазер. Лечебното заведение е първото в Пловдив, което разполага с високотехнологичния универсален апарат от последно поколение, подходящ както за разбиване на камъни, така и за интервенции върху тъкани - простатна жлеза, пикочен мехур и бъбреци. Той има широко приложение и при лечение на злокачествени и доброкачествени тумори.

Този вид терапевтичен лазер е доказано щадящ за тъканите, тъй като дължината на вълната е само 2 микрона, а дълбочината на проникване в органите е до 0,3 мм. Ефектът от лечението с техниката е в резултат на абсорбцията на енергията във водните молекули на клетките, а това е най-голямото му предимство.

Мощният лазерен импулс при разбиване на камъни в пикочо-половата система предизвиква микровзрив, с който унищожава кристалната решетка на конкрементите. При меките тъкани светлинният сноп води до тяхното „изпаряване“ и точно това е разликата със зеления и диодния лазери, които разрушават структурата на хемоглобина. Благодарение на тънките и дългите оптични влакна апаратът може да се ползва за оперативна работа на всички нива на пикочо-отделителната система, без да предизвиква некрози и карбонизации. Други предимства на високотехнологичната хирургична техника са минималното до лисващо кървене, краткият период, в който се носи катетър, липсата на постоперативни усложнения, бързото възстановяване и късият болничен престой. Комбинираният лазер е изцяло подходящ за пациенти с придружаващи заболявания и болни на антикоагулантна терапия - такива които приемат лекарства за разреждане на кръвта.

Модерният лазер е предназначен за лечение на увеличена простата, склероза на мехурната шийка, структури на уретрата, тумори на пикочния мехур и бъбреците, както и за разбиване на камъни по цялото протежение на пикочо-отделителната система.

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Интернет страница от БЛГР