Отделения

Пластична, естетична и реконструктивна хирургия - МБАЛ Медлайн

Интрагастрален балон

HELIOSPHERE® e временна, нехирургическа интрагастрална балонна система за лечение на затлъстяването.
Нашето приспособление предлага едно специфично решение за опитни гастроентеролози, които биха желали да предложат терапия на пациенти, страдащи от затлъстяване. Техническите нововъведения в този нов имплант са разработени да подобрят качеството на живот на пациента като в едновременно с това намаляват рисковете, свързани с приспособлението.

Интервенцията включва въвеждане на балон в стомаха на пациента и последващо изпълване на балона с въздух. Обемното заемане увеличава чувството за ситост и предизвиква загуба на тегло. След като балонът е напълнен той действа като изкуствен безоар и се движи свободно в стомаха.

ВЪВЕДЕНИЕ

Интрагастралната балонна система е временно приспособление, което е предназначено да се използва за по-малко от 6 месеца. Целта е да се даде възможност на пациента да загуби тегло, когато контролираната програма за намаление на теглото е била неуспешна.

ПОКАЗАНИЯ

Интрагастралната балонна система е временно приспособление, което е предназначено да се използва за по-малко от 6 месеца. Целта е да се даде възможност на пациента да загуби тегло, когато контролираната програма за намаление на теглото е била неуспешна.Подходящо е за пациенти на възраст между 18 и 55 години(с изключение на бременните и кърмещите) при следните показания:

Пациенти с BMI>40 или пациенти с BMI>35 и сериозни болестни фактори свързани с алтернативно хирургично лечение.

При пациенти със сериозно затлъстяване приспособлението може да се използва предоперативно с цел частично да се намали теглото на пациента и свързания с това хирургичен риск.

Във всички случаи поставянето на интрагастрален балон трябва да е придружено от диетични консултации и медицинско проследяване.

ВАЖНО!
Поставянето и отстраняването на интрагастралния балон изисква специфично обучение в тези техники.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Прилагането на интрагастралния балон е противопоказано за отслабване само с естетическа цел.Също и при пациенти с BMI<30, освен когато се смята, че намалението на теглото ще доведе до намаляване на сериозен физиологичен риск.

В допълнение, поставянето на интрагастрален балон е противопоказано във всяко от следните физиологични или патологични състояния:

Възпалителни, стенотични или потенциално хеморагични заболявания на гастроинтестиналния тракт и в частност- гастро-дуоденална язва, болест на Крон, варици на хранопровода или стомаха, анамнеза за чревна обструкция, големи усложнени хиатални хернии или малформации на хранопровода(стеноза или дижертикулоза)- дефинитивни или временни.
Прекарана хирургия на гастроинтестиналния тракт и в частност на стомаха или хранопровода или хирургия при гастроезофагеален рефлукс.
Психиатрични нарушения, алкохолна или токсикозависимост или отказ за диетични консултации и медицинско проследяване.
Бременност и кърмене.
Нарушения в кръвосъсирването или терапия, която оказва промени върху него.
Дългосрочно лечение с аспирин, нестероидни противовъзпалителни или стероиди.

УСЛОЖНЕНИЯ

1. Усложнения, свързани с въвеждането и отстраняването на балона
В допълнение с усложненията, характерни за горната гастроинтестинална ендоскопия(перфорация или хеморагия, пулмонална аспирация, дължаща се на гастрален рефлукс, сърдечни аритмии) и анестезия, трябва да се отбележат и следните специфични усложнения, свързани с процедурата по въвеждане на балона: фарингоезофагеална травма при въвеждане на балона, риск от перфорация, дължаща се на изпълване на балона, неправилно разположен в хранопровода или дуоденума.

2. Механични усложнения, свързани с балона.
Описани са улцерации на стомашната стена, резултиращи в животозастрашаващи перфорации и изискващи спешна хирургична интервенция. Миграцията на балона в гастроинтестиналния тракт, която се наблюдава в случаите, когато балонът не е достатъчно изпълнен с въздух или частично е спаднал, може да предизвика гастрална обструкция, когато засегне гастралния антрум или чревна обструкция, която може да изисква хирургична намеса. Рискът от тези усложнения нараства многократно, ако не се спази срокът за престой на балона от максимум 6 месеца.

3. Функционални усложнения(странични ефекти).
В първите дни след поставяне на балона пациентът може да има храносмилателни проблеми, гадене или повръщане и тези симптоми нормално да отшумят след 2 до 7 дни. Може да има и симптоми на гастроезофагеален рефлукс. Тези проблеми се отстраняват с подходяща медицинска терапия(киселинни блокери, средства против повръщане).Понякога повръщането не преминава, което налага ранно отстраняване на балона.
4. Метаболитни усложнения
Метаболитните усложнения в резултат от нелекувано или неповлияно повръщане могат да предизвикат дехидратация, метаболитна алкалоза, хипокалиемия или функционална бъбречна недостатъчност.Хипокалиемията може да доведе до сериозни, животозастрашаващи сърдечни аритмии.
5. Неуспех на лечението
Липсата или отказа за диетично консултиране, съпътстващо поставянето на балона, ще компроментира загубата на тегло.Също така рискът от възстановяване на теглото след отстраняване на балона е повишен във връзка с това колко дълга е историята на затлъстяването.

ЗАБРАНЕНИ АКТИВНОСТИ

На пациента строго се забраняват заниманията с подводни спортове и пътуването в нехерметизирана кабина на самолет. Участието в контактни или екстремни спортове също изобщо не се препоръчва.

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

1. При поставяне
Целостта на хранопровода, стомаха и дуоденума трябва да са потвърдени ендоскопски преди да се постави балонът. След поставянене на балона, гастроскопът отново се въвежда, за да удостовери ендоскопски правилното позициониране и напълване на балона. Балонът трябва да се изпълни с 650-700 куб. см въздух(15 спринцовки от по 60 куб.см)

2. Ранно проследяване
През първите няколко дни повръщането може да се лекува със средства против повръщане, а симптомите на рефлукс - с киселинни блокери. Пациентът трябва да се тества за хипокалиемия в случай на необичайно сериозно повръщане, мускулни крампи или прекомерна умора. Може да се наложи отстраняване на балона, ако повръщането не се овладее до 10 дни или не се коригират наличните електролитни нарушения.

 

 

3. Последващо проследяване
Препоръчва се проследяването на пациента да се извършва на първата седмица, след това на първия месец и после ежемесечно докато балонът се отстрани на шестия месец. Трябва да се осигури диетично проследяване. Пациентът трябва да се информира как да разпознава симптомите при изпускане на балона(загуба на чувството за пълнота) и че такива симптоми изискват преглед от лекар.Удостоверяване на правилното позициониране и изпълване на балона може да се извърши с обикновена коремна рентгенография и/или диагностичен ехографски преглед, а при съмнение и гастроскопия.Спадналият балон трябва да се отстрани от стомаха. Ако балонът мигрира в тънките черва, може спонтанно да премине в дебелото черво и да се изхвърли с фекалиите.Въпреки това, тази миграция трябва да се проследи докато балонът се изхвърли(повторни клинични прегледи, евентуално ехография или коремна рентгенография), тъй като при откриване на обструкция , се налага хирургична намеса.Разбира се, всеки необичаен симптом, коремна болка, стоп в чревния пасаж, необичайно подуване или упорито повръщане, последващи поставянето на балона, трябва незабавно да се съобщят на лекар.

4. При отстраняване.
Често в стомаха на пациент с интрагастрален балон се открива стомашен сок или храна, дори да не се е хранил преди процедурата за отстраняване. Налага се трахеална интубация по време на анестезията, когато балонът се изважда.

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil Вашите гени за Вашето здраве
Интернет страница от БЛГР