Въпроси и отговори

Въпроси и отговори

Въпрос: ZDRAVEITE,SAS SIGURNOST 6TE DOIDA SEPTEMVRI ILI NAI-KASNO OKTOMVRI,ZA DA SI ZAPI6A 4AS ZA KOREKCIA,NO BIHTE LI MI KAZALI PRIBLIZITELNO KOLKO STRUVA PREMAHVANE NA BELEZI I DALI PREMAHVATE?BLAGODARIA.

Отговор: Има разрези, които в определени части на тялото развиват хипертрофия и белегът става по-удебелен, това са областта на рамото и на гръдната кост, докато в други части, белегът става малък, почти незабелижим, както са областта на клепачите и на ушите. Голямата опънатост, при един разрез, също ще остави широк белег. Колкото, е по-млад пациентът, толкова са по-забелижими белезите, които се получават, и обратното, при по-отпусната кожа, вероятността за образуване на по-дискретни белези, е по-голяма. Ако в анамнезата на пациента се споменава за склоност към хипертрофия и хиперкалциране, това също трябва, да се вземе предвид. Винаги трябва да бъдем загрижени, за това хирургичните шевове, да се разполагат във възможно най-скритите участъци, например, зад ушите, вътре в носа, в окосмените части и т. н. Хипертрофични и често набръчкани белези, образували се вследствие травми и изгаряния, също трябва да се третират, съобразно горепосочените изисквания. Често, премахването на даден белег, оставя след себе си значителна кожна липса, факт, който трябва да бъде предвиден от пластичния хирург, така че, разположението на тъканния заместител, да е предхождащо, за се спечели повече кожна тъкан. Тъканният зяместител, представлява един силиконов балон, който се разполага под кожата и периодично се разтяга, пълнейки се със физиологичен разтвор, през период от 2-3 месеца. Неговото премахване впоследствие, оставя голямо излишество кожа, необходима за покритието на липсата, образувала се от премахването на белега. Преместването на един белег, с цел той да бъде разположен паралелно на линиите на тялото, чрез познатите техники Z- plasty, може да увеличи неговата дължина, но при всички случаи ще го направи труднозабележим.
Искрено Ваш Д-р Енчев

Партньори
Alchemist Residence Philippopolis Пластична хирургия - Д-р Ангел Енчев Фондация Качество на Живот във FaceBook Mercedes Benz Stratis Gabriel - Cosmetic & Reconstructive Microsurgery Sonico Sotiris Gavriil
Интернет страница от БЛГР