Medline

Ортопедия - Епикондилит


     Латералният епикондилит е наричан още "тенис лакът", защото се среща често при тенисисти.Някои други специфични дейности също могат да предизвикат това заболяване:

  • Боядисване с четка или валяк

  • Рязане с трион, работа с чук и др.

  • Ползване на пишеща машина или компютър

  • Всяка дейност, свързана с еднообразни, повтарящи се движения в лакът

 

    Латералният епикондилит е често срещано заболяване, причиняващо болки във външната изпъкнала част на лакътя /епикондил/.От тази точка с общо начало започват всички мускули, повдигащи китката /екстензори/.

Всички действия, свързани с повдигане на китката нагоре/назад/, се извършват от тези мускули.

 

    С напредване на възрастта сухожилията се подлагат на процес на дегенерация.Терминът дегенерация означава,че сухожилията са подложени на износване и микроразкъсване,което води до тяхното значително отслабване.Сухожилията се състоят от нишки от материал, наречен колаген.Някои от тези нишки се разбъркват, други се разкъсват и това води до намаляване на силата.Организмът се опитва да помогне чрез заместване на увредените влакна със съединителна тъкан.Тъй като травмиращите движения продължават, не може да се стигне до завършване на оздравителния процес.Новите влакна се разкъсват, преди да достигнат зрялост.Страда притокът на кръв,респективно на кислород,което води до отделяне на вредни вещества.Получава се порочен кръг.

                    Основните са чувствителност и болка по външната изпъкналост на лакътя.Болката се усилва при движение на китката назад и при хващане и стискане на предмети.Симптомите често се разпростират и надолу по предмишницата.Затруднява се активността на пациента.Понякога болките са толкожа силни,че могат да доведат до ограничаване на движенията в лакътната става.Оплакванията са характерни по време на физическа активност,но могат да се проявят и при покой.

 

       

    Диагнозата - Латерален /улнарен /епикондилит се поставя единствено от опитен ортопед чрез физическо изследване.Рентгеновата снимка не може да докаже наличието на това заболяване,но може да отхвърли наличието на друга увреда в района, ако има съмнение за наличие на такава.Заболяването може да бъде сбъркано с други състояния- като синдром на радиалния канал например, от по-неопитен колега.

 

         

Покой - Почивката прави наистина чудеса с тази болест.Понякога дори поставянето на ръкавна шина за обездвижване на лакътната става без друга терапия е достатъчно, за да облекчи симптомите.

ЛФК - Добре насочената физиотерапия въздейства на възпалителния процес и подобрява кръвоснабдяване- то на тъканите в района.Изометричните упражнения запазват силата на мускулите.

  Медикаменти - Предимно нестероидни противо- възпалителни средства, въведени под форма на таблетки, свещички, кремове и също ампулни форми. Стероидни средства, въведени локално инжекционно.

  Операция - Да,при неуспех на горепосочените средства.Оперативната намеса не е нито страшна, нито прекалено сложна.Не е необходимо оставане в болница след нея.Въпреки това е добре да бъде извършена от опитен ортопед, за да бъде осигурен траен успешен резултат.

 
 


 

 

Medline